Album foto tip acordeon

Știi punguța aceea ascunsă undeva într-un dulap în care ții vechile fotografii cu gândul că într-o zi le vei pune într-un album? Sau dacă nu punguța, poate folderul denumit sugestiv „de printat”, cu fotografii pe care de ceva timp tot ai vrea sa le imprimi pe hârtie?
A venit vremea lor. 😀

Irina Popa de la KraftArt Laboratory a ne-a arătat cum putem face manual un album foto din hârtie care să țină bine împreună toate momentele dragi.

Vei fi suprins să vezi că nu e deloc dificil, ai nevoie doar de puțină atenție. Și de dorință și creativitate, cum a notat Irina în agenda ei. 🙂

Ce materiale vei folosi:

– două coli de carton mai gros (noi am folosit carton de legătorie. Dacă nu găsești așa ceva, poți folosi orice fel de carton tare reciclat de la o cutie sau de la o agend[ veche)
– 3 coli de carton colorat A4
– 3 coli de carton pattern, pe care le vei folosi la învelirea copertelor și pentru decor
– 1-2 m de panglică la alegere
foarfece
lipici
placă de biguire
cutter
perforatoare pentru decor

Pasul 1
Pentru acest album, copertele din carton gros vor avea dimensiunile de 11 x 16 cm. Poți ajusta dimensiunea lor cu ajutorul riglei și al cutter-ului.

Vom înveli copertele în carton pattern. O coală de carton pattern A4 taiată în două îți va fi suficientă pentru ambele coperte.

Aplică lipici în mod uniform pe suprafața colii groase și apoi așaz-o cu fața în jos pe foaia colorată.

Taie colțurile hârtiei colorate, rotunjind ușor cu foarfecele – așa cum vezi în imagini.
Ai grija să lași cca. 3 mm în zona colțurilor.

Îndoaie marginile hârtiei și lipește-le. Te sfătuim să lipești întâi marginile lungi și apoi pe cele de pe lățime.

Pasul 2
Pentru interior, vei folosi 3 coli de hârtie din carton colorat – ce nuanță dorești tu. Colile A4 vor fi tăiate la dimensiunile: 15,5 cm x 29 cm.

După ce ai taiat hârtia, va urma procesul de biguire, pe care îl vei repeta pentru fiecare coală în parte.
Biguirea ne ajută să marcam pliuri foarte precise, pentru a putea obține efectul de armonică pe care îl urmărim.

Urmărește ghidajele de mai jos:


Așa ar trebui să arate acum cele 3 coli pentru interior.

Pasul 3
În aceasta etapă, vom uni cele 3 coli de hârtie într-o singură bucată pliabilă. Pentru asta, va trebui să suprapunem hârtia. Ai rigla și creionul aproape?

Întinde pe masă prima coală și peste ea așaz-o pe cea de-a doua. Suprapunerea se va realiza la 4 cm de la cel de-al doilea big, așa cum vezi în imaginea de mai jos.

În total, cele două coli se vor suprapune pe o lungime de 10, 5 cm.

Colile vor fi prinse între ele cu lipici, aplicat uniform pe toată zona de îmbinare.

Vei repeta întocmai procedeul și pentru a uni a treia coala de primele două.

Interiorul e gata!

Pasul 4
Am cam terminat cu măsuratorile, de acum ne putem gândi la decor.

Decupează elemente de pe colile cu carton pattern și diverse forme perforate. Știi deja că încurajăm creativitatea, free flowing. 🙂

Pasul 5
Înainte de a lipi elementele decorative pe care le-ai pregatit la pasul anterior, te vei ocupa de sistemul de legare al albumului.
Iată cum faci:
Așezi una dintre coperte cu fața în sus, iar peste ea pui panglica (poți folosi un singur fir, două sau chiar trei, în culori din aceeași gamă sau contrastante, în funcție de gusturi).

Peste panglică, lipește o coală de carton kraft cu cca. 1 – 1.5 cm mai mică decât coperta, pentru a o securiza. Presează cu degetele ca să o fixezi cât mai bine.

Apoi poți începe să așezi unele peste altele bucățile din carton și formele decorative pe care le-ai pregătit.

Pasul 6
Ce a mai ramas de făcut? Să lipim interiorul de cele două coperte. Iar asta o vei face foarte ușor – aplici lipici pe prima și pe ultima pagină și apoi le fixezi de coperte.

Albumul tău foto e gata!

Mai ramâne doar să aduci fotografiile și să le aranjezi, în timp ce te cuprind amintirile și nostalgia. 🙂
Pentru fixarea fotografiilor, poti folosi photo corners – nu doar ca au un aer retro, dar sunt practice, pentru că poți să scoți fotografiile sau să le muți mai târziu fără să le deteriorezi.

Leagă albumul și pune-l la păstrare. Dăruiește-l mamei. Sau așează-l desfăcut pe o poliță, pe post de suport foto.

Ți-a placut tutorialul? Am vrea să știm dacă îl vei incerca și ne *mai mult decât* bucurăm dacă ne trimiți și poze cu rezultatul. Ne găsești și pe pagina de Facebook Klipa Creativ Pozitiv unde împrăștiem culoare și inspirație cât putem de des.