Start la mărțișoare!

Vă vine să credeți că a sosit și vremea mărțișoarelor? Parcă ieri vă scriam despre decorațiuni de brad, flori de iarnă și brăduți pufoși. Dar iată că am intrat în linie dreaptă cu realizarea mărțișoarelor, primele daruri de primăvară, încărcate de simboluri.

Bucurie, noroc, dragoste, prosperitate, curaj, gingășie, noi începuturi. Cu fiecare mărțișor puteți broda noi și noi semnificații. Vă încurajăm să vă aventurați în a realiza manual mărțișoarele – le veți imprima ceva din personalitatea și imaginația voastră.
Un mărțișor realizat cu propriile mâini este un semn al prețurii purtate destinatarului; arată migala și dorința de a dărui din toată inima. Iar hârtia și „aliații” săi (perforatoarele, foarfecele, lipiciul) sunt gata să vă sprijine în acest scop.

Și nicio grijă dacă nu ați mai încercat până acum. E chiar un excelent început pentru a prinde gustul lucrului cu hârtia.
Hai să începem! Mai jos vă vom prezenta 2 modele de mărțișoare realizate prin tehnica scrapbooking și la final, câteva sugestii pentru a diversifica.

De ce materiale ai nevoie?
cartoane colorate;
cartoane decorate;
perforatoare;
foarfece;
– lipici;
bureței dublu-adezivi;
– fir pentru mărțișor.

Modelul 1 – Mărțișor îndrăgostit

Decupează baza mărțișorului – aici am optat pentru un un cerc realizat cu perforatorul de 7.5 cm.


Cu un perforator simplu sau tip long reach panglică realizează două mici orificii.

Prin acestea vei trage și vei lega firul de mărțișor.

Elementul central al mărțișorului va fi o inimioară 3D. Pentru realizarea ei, vei perfora 5 inimioare din carton pattern cu buline – noi am optat pentru 3 inimioare roșii și 3 albe.

Pentru a obține efectul 3D, vei lipi cele 5 inimioare între ele. Mai întâi, vei îndoi pe jumătate fiecare inimioară.

Apoi vei aplica lipici pe laturi și vei atașa inimioarele rând pe rând.Când inima 3D e gata, o lipești de baza rotundă. Pentru un plus de drăgălășenie, adăugăm și un fluturaș (îl poți prinde fie cu lipici, fie cu bureței dublu-adezivi).


Și e gata. 🙂

Mărțișorul 2 – Cactusul înflorit

De data aceasta am optat pentru o bază dreptunghiulară asupra căreia am intervenit cu un perforator pentru rotunjirea colțurilor.

Realizezi două orificii pentru ața de mărțișor.

Pentru realizarea cactusului, avem nevoie de 5 forme ovale și 5 cercuri mici, pe care le ajustăm puțin, să le dăm o formă mai alungită.

Îndoaie pe mijloc formele ovale și lipește-le între ele, așa cum ai văzut și la primul model.

După ce le-ai lipit pe toate, fixează-le cu lipici pe bază.

Procedează identic și cu cele 5 forme mici – acestea vor forma partea de sus a cactusului.

Acum cactusul nostru va înflori ca prin minune! Cu perforatorul multiflower decupează câteva floricele roz.

Le îndoi apoi pe mijloc și le lipești în vârful cactusului.

E gata și al doilea model! Nu au trecut mai mult de 15 minute și deja am realizat două mărțișoare.

Dacă abia te-ai încălzit, îți lăsăm câteva sfaturi și informații utile pentru realizarea mărțișoarelor:

– pentru bază poți opta pentru diverse forme: oval, triunghi, cerc, dreptunghi, timbru ș.a. O sursă de inspirație poate fi chiar pagina de perforatoare. Pentru confecționarea bazei poți alege și carton kraft (reciclat), efectul este minunat!
– cu cât vei alege patternuri mai variate, cu atât vei avea mai multe opțiuni de a le combina și a obține modele noi;
– poți decora mărțișoarele chiar și cu forme simple (fluturași, inimioare, floricele, libelule) prinse cu bureței dublu-adezivi, dacă nu ai mult timp la dispoziție pentru alte idei;
– poți combina formele perforate pentru a obține noi simboluri. De exemplu, realizezi o floricică din 3 inimioare prinse între ele;
– nu dai greș niciodată cu frunzulițe, floricele sau fluturi – sunt simboluri clasice ale venirii primăverii :-);
– joacă-te cu contrastele (bază deschisă – decor viu colorat și invers) și variațiile aceleiași culori (ex: roz pal + fuchsia, verde pal + verde pădure).
– poți decora mărțișoarele și cu tradafirași. Găsești șablonul și tutorialul pentru realizarea lor aici.
– după ce ai decorat mărțișorul, poți scrie o urare pe fața sau spatele bazei de carton, cu ajutorul rollerelor colorate cu diverse efecte (sidefat, metalic, mat, gel);
– ai la îndemână și ștampilele creative cu diverse modele vesele pentru a personaliza baza mărțișoarelor sau pentru a realiza diverse elemente de decor.

Sugestiile de mai sus le poți folosi, desigur, și pentru realizarea felicitărilor de primăvară!

În funcție de dimensiunile mărțișorului, îl poți dărui într-un plic colorat, ori îi poți confecționa o punguță din hârtie kraft, dacă simți nevoia.

Sperăm ca sugestiile noastre să te ajute și să realizezi cele mai draguțe mărțișoare! Ai întrebări sau ai nevoie de consiliere în alegerea materialelor? Suntem de găsit la contact@plicuricolorate.ro, 0758 62 82 85 sau la magazinul din Iași – Stradela Silvestru nr. 1.

Pe curând!
Klipa