Artă romanească aplicată

Uite că a ajuns cufărul bunicii online și bine a făcut pentru că ne crește mai repede dorința de frumos tradițional românesc. Întâmplător, sau pentru că e un trend firesc, mi-au atras recent atenția trei designeri români autentici, descoperiți pe Facebook promovați de ceilalți iubitori de design contemporan cu influente tradiționale.

Mădălina Andronic  este o artistă româncă a cărei ilustrații sunt pline de viață, culoare, detalii delicate și amuzante. Atrasă de zestrea culturală autohtonă, Mădălina Andronic a ilustrat „Zâna Zorilor”, o carte de povești pentru copii publicată de editura Vellant. Cartea face parte din colecția Pasărea măiastră – basme româneşti ilustrate de artişti români.

43-220974-Everything_CatalogImage

11 „În ceea ce priveşte folclorul românesc, încerc să fac din el un “obicei”  în ilustraţiile mele, îl simt atât de important şi atât de valoros, încât nici nu ştiu de ce aş vrea să stau departe de o identitate grafică atât de autentică. Motivele folclorice mi-au servit drept principală inspiraţie pentru ilustraţiile din “Zâna Zorilor”, mi-au alinat întrucâtva dorul de casă cand eram la Londra şi am devenit fascinată de tot ce înseamnă zestre culturală autohtonă, folclorică, românească. Voi continua dezvoltarea acestei direcţii în ilustraţie, încercând să o transform într-una din trăsăturile reprezentative ale personalităţii mele artistice, născocind felurite moduri de a scoate la lumină frumuseţi brodate pe catrinţe şi basmale uitate în cuferele bunicii.” spune Mădălina Andronic într-un interviu pentru designist.ro

Mândră Chic – lucrușoare și povești –  este un atelier șezătoare în cadrul Muzeului de Panze si Povesti din Mândra (Ţara Făgăraşului), un studio de creaţie unic, autentic, românesc. Aici sunt realizate colecţii inedite din pânza autentică, românească, ţesută de bunicile noastre.
Ie de Târgovişte din colecţia Mândra Chic/ model:Paula Stefana/ foto:Mihai Sin

„Intenţionăm, fără pretenţii de absolut, să transformăm spaţiul nostru într-unul al creaţiei, în care arta modernă şi designul contemporan să se contopească armonios cu elemente autentice, tradiţionale, punându-se reciproc în valoare, uneori chiar prin contrast…”.

Adrian Oianu creează rochii contemporane unice ce se disting printr-un concept foarte clar, coerent, cu scopul de a evidenția o feminitate naturală, simplă și plină de distincție, nu prin relie­farea formelor anatomice speci­fice. Mesajul transmis prin intermediul creațiilor vestimentare atemporale se adresează unui public de nișă. Inspirat de frumusețea basmelor și de tradiția populară românească, Adrian Oianu este un designer vestimentar autentic.

197912_10151211696803692_955010638_n

 

Ei sunt artiștii români autohtoni din cufărul de astăzi. Să vedem se va afla în următorul…

Cu drag și inspirație,
Elena